Kurtuluş Savaşı

Sivas Kongresi

Picture
Bana göre vatan bölünemez bir bütündür; ama herkese göre öyle mi bilmiyorum. Ülkedeki direnişi artık bir yerde toplama zamanı geldide geçiyordu! İstanbul hükümeti de etkisiz kaldı, artık halkın haklarını koruyan kararlar almak gerekli. Her ne kadar karşı çıkanlar, engellemek isteyenler olsada Erzurum Kongresi'nden sonra düzenlenen Sivas Kongresi geçtiğimiz günlerde toplandı. Peki asıl amaç neydi? Kimler bu amacı destekledi, kimler desteklemedi? Sivas Kongresi'nde Erzurum Kongresi'nin kararları genişletildi ve tüm ulusu kaplar hale getirildi. Mustafa Kemal, Hüseyin Rauf, Bekir Sami gibi isimler kongreye katıldılar. Alınan kararlar vatanın bütünlüğünü korumak amaçlıydı, işgallere karşı direnme amaçlıydı. Peki ne kadar başarılı olundu? En azından Damat Ferit hükümeti istifa etti, yerine daha ılımlı olan Ali Rıza Paşa hükümeti kuruldu. Bence bu bile çok büyük bir gelişme, en azından engeller aşılmaya başlandı. Bu kongreden etkilenen Sivaslı kadınlarda harekete geçtiler ve Anadolu Kadınları Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. En ufak ilerleme bile büyük bir adım bence, umarım bu gelişmeler devam eder.

Amasya Gorusmeleri oldu, oldu da ne oldu?

Mustafa Kemal ileriyi goren adam. Kusursuz bir asker ve Osmanli’yi bu bataktan o cikaracak, gorursunuz. Istanbul hukumeti bizi daha da dibe cekiyor. Basa kim gelse bir baltaya sap olamiyor. Bu adam lider olmali! Gecenlerde yapildi Amasya gorusmeleri. Bir parca yarar sagladi diye dusunuyorum. Artik alinan kararlarda, yapilan atamalarda Temsil Heyeti’ne de danisilmasi istenmis Mustafa Kemal tarafindan. Bu guzel haber. Olaylara dogru bakabilen birileri de soz sahibi olacak artik; maleseftir ki bu umutlar biraz bosa gibi duruyordu. Yazismalardan bir sonuc cikmamis. Ama olsun bir cozum bulunmus Istanbul Hukumeti Anadolu’ya bir temsilci gondermis Mustafa Kemal’le gorussun diye. Bahriye Naziri Salih pasa kendileri; anlasma yoluna gitmisler. En iyisi de bu kardeslerim, emin olun eniyisi bu! Hepimiz icin! Bazi kararlar da almislar. Istanbul Hukumeti Sivas Kongresi’nde alinan kararlari Kabul edecekmis; fakat sarti varmis! Once Meclis-I Mebusan onaylayacakmis. Bilirsiniz milletimiz de bir direnis icerisinde, yabancilara muttefiklere karsi buyuk bir dayanisma var. Rumeli v Anadalo Mudafa-I Hukuk Cemiyetleri’ni de tanimis Istanbul Hukumeti. Su Mondros da oldurdu bitirdi bizi! Kotu kotu, yararsiz hatta cok zararli maddelerle girdiler yurdumuza. Ama artik korkmayin Turkler’in yogunlukta oldugu yerlerin isgaline izin verilmeyecegi de alinan kararlardan bir tanesi. Kisacasi aydinliga dogru atilan adimlar bunlar. Artik gun yuzu gorebilecegiz sanki. Artik ozgurluge tekrar kavusabilecegiz gibi goruyorum. Bu arada Meclis-I Mebusan artik Istanbul’da toplanmayacakmis, gecici olarak Anadolu’da toplanacakmis. Akillanmislar da Kabul etmisler. Anadaolu bizim, bizim kalacak! Istanbul tehlikeli bolge, sonunda kafalari calisti derken size bir kotu haber: Istanbul Hukumeti Meclis-I Mebusan’in Istanbul disinda bir yerde acilmasini Kabul etmemistir! Cok mu heyecanlandirdim sizi? Kusura bakmayin ama iste goruyorsunuz, cahil kafalar cikarci insanlar. Yine de bardaga dolu tarafindan bakmak lazimdir ki Temsil Heyeti Osmanli Hukumeti tarafindan resmi olarak taninmistir. Bununla yetinmek istemezdik ama hepimize hayirli ugurlu olsun.

Mondros Sonumuz Olmasin!

Mondros bizi yedi bitirdi! Sonumuzu getirdi diyecek kadar kotu oldu. Basimiza gelenler yetmiyormus, 1. Dunya Savasi’ni kaybettigimiz yetmiyormus gibi bir de boyle bir antlasmayla bize fazladan ceza veriyorlar sanki. Ama asil canimi acitan ne biliyor musunuz? Hayir olmaz diyip Kabul etmeme gibi bir sansimiz yok! Eskide kalmis, alinmis yanlis kararlarin acisini hala cekiyoruz. O insanlarin akli neredeydi acaba? Nerede yanlis yaptiklarini gercekten bilmiyorlar mi? olan oldu denip de birakilmiyor ki… Halimiz ne olacak? Itilaf devletleri diledigi gibi yurdumuzu isgal mi edecek? AKillarina gore, kafalarina esince mahvedecekler bizi artik. Guvenliklerini tehlike altina atacak bir durumda tehlikeli bolgeyi isgal edeceklermismis. Biz bu maddeleri Kabul edecek gunleri de gorecek miydik? Aah ah akilsiz basin derdini ayaklar degil, tum millet olarak bizler cekiyoruz. Ele gecirdiler yurdumuzu ey kardesler. Bir seyler yapmak lazim. Elimizi kolumuzu bagladiklarini saniyorlar ama hata ediyorlar. Haydi daha iyi ve ozgur bir Turk milleti ve bagimsiz Turk topraklari icin elele!

Picture